Opal taşı slis grubuna ait olan bir doğal taştır. Aslında bir kuvars çeşidi olup yeraltındaki suların hareketi, kayalar arasındaki boşluğa çökelmesi neticesinde meydana gelir. Silis’in hidratlı ve jelatinli her türünü içine almaktadır. Görünüm itibariyle bu bakımdan yağsı, camsı bir özellik gösterir. Yarı değerli bir taş olup oldukça ünlüdür.

Görünüm olarak taşın içinde küçük ışıltı parçacıkları var gibidir. Kuvars taşının kristal yapılı olmayan türüdür. Işıltılı yapısıyla içinde birbirinden farklı renk ve ışık oyunları meydana gelir. Bu bakımdan günümüzde mücevher taşı olarak yoğun şekilde kullanılır. Uluslararası sınıflandırmaya göre bunun 99 çeşidi vardır. Ancak en yaygın olanları,
- Siyah Opal
- Jelimsi Opal
- Kristal Opal
- Beyaz Opal
- Süt Opal
- Adi Opal
- Ağaç Opal
- Ateş Opali
Şeklindedir. Bunların hepsi farklıdır Örnek olarak Beyaz Opalde zemin rengi beyazdır. Bunun yanı sıra krem ya da açık sarı da olabilmektedir. Özellikle Macaristan’da çıkarıldığı için Macar Opali de denmektedir. İçinde kırmızı, mavi ve yeşil ışık oyunları gözlemlenebilir. Renk ne kadar çoksa değer de orantılı olarak artmaktadır.
Ağaç opali ise bundan farklıdır. Milyonlarca yılda meydana gelmekte olup toprak altında kalan ağaçların yüksek ısı ve basınç altında taşlaşması ile oluşur. Farklı renklerde oluşsa da genel olarak gri, pembe, kahverengi, kırmızı, menekşe ve sarı renklerde gözlemlenir. Opal taşı çeşitleri arasından süt opali ise süt tonunda beyazdır. Diğerlerine göre daha donuk bir yapısı vardır. Renk oyunları göstermemekte olup parlak ve kaygan bir yapısı vardır. Özellikle süs eşyalarında ya da takı taşı olarak tercih edilmektedir.
Opal Taşı Özellikleri
Her doğal taşın gösterdiği özellikler farklılaşır, bu nedenle hangisinin ne olduğu özellikle almadan önce merak edilir. Opal taşı özellikleri sertlik oranı bakımından 5.5-6 olmaktadır. Özgül ağırlığı ise 1.9-2.3’tür. Kimyasal formülü SiO2NH2O ve Silikat şeklindedir. Bu taş,
- Ateş kırmızısı
- Renksiz
- Beyaz
- Pembe
- Mavi
- Karışık Gökkuşağı renkleri
- Işıltılı
- Saydam
- Yarı Saydam
Olabilmektedir. Taş dünya üzerinde farklı yerlerde çıkarılmaktadır. Avustralya, Meksika, Peru ve Macaristan bunlardan bazılarıdır. Ayrıca Türkiye’de Afyon, Çanakkale, Eskişehir ve Kütahya gibi yerlerde de yine çıkarılmaktadır. Opal taşı her burç tarafından kullanılabilecek olan taştır. Ancak bu taşla özel olarak Terazi, Boğa ve Yengeç burçları bağdaştırılır.
Opal Taşı Faydaları
Doğal taşların faydaları olduğu sıklıkla dile getirilen bir konudur. Opal taşı faydaları genel anlamda şu şekilde bahsedilmektedir:
- Utangaçlığın azalmasına yardım ettiği söylenir.
- Pozitif enerji verdiği, negatif enerjiyi aldığı söylenir.
- Parkinson hastalığında yardım ettiği belirtilir.
- Kan hastalıkları için iyi olduğu belirtilir.
- Eklem ağrılarına iyi geldiği söylenir.
- Böbrek hastalıklarına faydalı olduğu açıklanır.
- Göz sağlığına iyi geldiği açıklanır.
- Sevgi, umut ve şefkat taşı olduğu düşünülür.
- Kızgınlık halini yatıştırdığı söylenir.
- Özgüveni arttırdığı, kötü huylardan koruduğu açıklanır.

Bunların yanı sıra kendini ifade etmeye yardımcı olduğu da yine söylenmektedir. Bu bakımdan Opal taşı faydaları oldukça geniş bir konuyu içerisine almaktadır.
Opal Taşı Temizliği
Her ne kadar kişiler fark etmese bile doğal taşların üzerinde negatif enerjiler birikeceği söylenir. Bunların kullanıp kullanılmasının bu durumu değiştirmeyeceği belirtilir. Taşa birinin dokunması, insan olan bir odada durması gibi durumların da negatif enerji birikmesinde yeterli olduğu düşünülür. Tüm doğal taşlar gibi Opal taşı aynı bu şekildedir.
Bu nedenle temizliğinin ve arındırmasının düzenli aralıklar ile yapılması önerilmektedir. Bunun için kullanılabilecek farklı seçenekler yer almaktadır. Tütsü yakmak, toprağa gömmek ve akan su altında yıkama bunlardan bazılarıdır. Ayrıca farklı bir doğal taş da kullanılabilir.
Ancak farklı bir doğal taş kullanacaksanız sertlik değeri Opale göre çok daha yüksek olmalıdır. İkisini yan yana koymak bekletmek yeterlidir.