Kuyruk sokumu ağrısı neden olur? Kuyruk sokumu ağrısı zaman zaman kişilerde meydana gelebilen sorunlardan biridir. omurganın tabanındaki koksiks kemiktedir. Bu ağrıyı yaşıyorsanız nelere dikkat etmeniz gerektiği, nelerin yapılmamasının önerildiği bilinmesi gereken önemli ayrıntılardır.
Bu ağrının ana semptomu, omurganızın tabanında, kalçanızın üst kısmına yakın bir yerde ağrı ve hassasiyettir. Ara sıra keskin ağrılarla birlikte çoğu zaman donuk ve ağrılı hissedilebilir. Bunun yanı sıra ağrı şu gibi durumlarda daha sert olabilir:

- Oturma esnasında
- Oturduğunuzda veya ayağa kalktığınızda
- Öne eğildiğinde
- Tuvalet esnasında
- Regl döneminde
Ayrıca uyumak ve günlük aktiviteleri yapmakta zorlanabilirsiniz.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Meydana Gelir?
Ağrıların neden meydana geldiği doğal olarak özellikle ağrıyı çeken kişiler tarafından sorulur. Kuyruk sokumu ağrısı neden olur diyorsanız genel anlamda şu gibi durumlar görülür:
- Hamilelik ve doğum
- Kuyruk sokumuna düşme gibi bir yaralanma veya kaza
- Kuyruk sokumunda tekrarlanan veya uzun süreli gerginlik
- Kötü duruş
- Fazla kilolu veya zayıf olmak
- Kokeksi omurganın dibine bağlayan eklemin eklem hipermobilitesi
Bu bakımdan kuyruk sokumu ağrısının nedenleri kişiden kişiye göre değişir. Kuyruk kemiği ağrısı veya koksikste ağrı bariz bir yaralanmadan sonra aniden ortaya çıkabilir. Görünür bir neden olmaksızın zamanla da meydana gelebilir. Omurganın en alt kısmı olan kuyruk kemiği veya koksiksteki ağrı kalçalara, uyluklara veya rektuma yayılabilir. Bu bakımdan ilaçların sadece doktor önerisi ile, reçeteyle kullanılması gerekir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Sebepleri
Kuyruk sokumu ağrısı neden olur? Bunun yanıtlarından biri fiziksel yaralanmadır. Koksikse veya onu çevreleyen dokuya verilen fiziksel hasar, kuyruk kemiği ağrısının en yaygın nedenidir. Ayrıca doğum sırasında yaşanan düşmeler, çarpmalar ve travmaların tümü koksiks yaralanmalarına neden olabilir.
Bunun dışında kıkırdak dejenerasyonu da vardır. Omurgadaki kıkırdak yıprandıkça, omurlar birbirine sürtünerek ağrıya neden olabilir. Omurgadaki değişiklikler de koksikse aşırı baskı uygulayabilir. Pelvik taban disfonksiyonu da yine söz konusu ağrıya neden olabilir. Bir kişinin pelvik taban kaslarındaki hasar, lokalize rahatsızlığa yol açabilir.
Tüm bunların yanı sıra enfeksiyonlar da mevcuttur. Omurganın veya onu çevreleyen dokunun enfeksiyonu, kuyruk kemiği bölgesinde ağrıya neden olabilir.
Evde Kuyruk Sokumu Ağrısında Neler Yapılır?
Peki kuyruk sokumu ağrısına neler yapılabilir? Bu gibi ağrılar yaşayanlar nasıl çözebileceğini doğal olarak merak eder. Öncelikle doğru bir şekilde oturmak gerekir. Sırtınızın alt kısmı desteklenerek iyi bir duruş sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra kuyruk sokumunuz üzerindeki baskıyı azaltmak için yan tarafınıza yatmak da tavsiye edilir.
Yoga ve pilates gibi hafif esneme ve hafif egzersizler, koksiks çevresindeki kasların esnemesine yardımcı olabilir. Bu, küçük sırt yaralanmaları veya çok uzun süre oturmaktan kaynaklanan ağrıları hafifletmeye destek verebilir.
Ayrıca etkilenen bölgeye 20 ile 30 dakika boyunca bir havluya sarılı bir buz paketi boyunca buz paketi de kullanılabilir. Bunların yanı sıra yapmamanız önerilen şeylerde vardır. Özellikle uzun süre oturmamak bu kapsamda önerilir.
Tanı ve Teşhis
Peki kuyruk sokumu ağrısı tedavisi nasıl yapılır? Teşhis koymak için doktor, eksiksiz bir tıbbi geçmişi içeren kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır. Muayene esnasında doktorunuz size pek çok soru sorabilir. Ayrıca şu gibi testler de olabilir:
- pelvik taban gücünü değerlendirmek için bir pelvik muayene
- Bu kaslarla ilgili bir sorunun ağrıya neden olup olmadığını belirlemek için rektal muayene
- Kuyruk kemiği ve omuriliğin X-ışınları veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları gibi görüntüleme testleri
- Kan testleri
Test sonuçları ardından tedavi de kişilere göre özel bir şekilde planlanır. Bu kapsamda pek çok uygulama vardır. Fizik tedavi bunlardan biridir. Fizyoterapist, çevredeki kasları güçlendirmeyi, pelvik tabanı desteklemeyi veya kuyruk kemiğini tahriş etme olasılığı daha düşük olacak şekilde hareket etmeyi ve oturmayı önerebilir.
Bunun yanı sıra doktorunuz kuyruk sokumu ağrısı tedavisi için size bir ilaç da reçete edebilir. Söz konusu ilaç her zaman doktorun size belirttiği şekilde, doğru biçimde kullanılmalıdır. İlaçlar hastalara özel reçete edildiği için bilinçli şekilde hareket edilmelidir. Ayrıca doktor tarafından belirtilen tedavi planına uyulmalıdır.