Kireçlenme Neden Olur?

Kireçlenme neden olur? Kireçlenme günümüzde en sık görülen sağlık problemlerinden biridir. Bu nedenle özellikle kendine bu teşhis konulanlar neden  meydana geldiğini merak edebilir. Kireçlenme vücutta aşırı kalsiyum birikimi olduğunda meydana gelir. Kalsiyum birikintilerinin birçok farklı türü vardır. Yumuşak dokular, atardamar ve organlar dahil olmak üzere vücudun her yerinde oluşabilir.

Kireçlenme, vücudunuzda kalsiyum biriktiğinde meydana gelebilir. Bu kalsiyum birikimi dokularınızda, organlarınızda veya kan damarlarınızda sertleşebilir. Bu olduğunda, vücudunuzun normal süreçleri düzgün çalışmayabilir. Kemikler ve ciltler vücuttaki neredeyse tüm kalsiyumu kullanır. Kalan kalsiyum ise kanda çözülür ve böylece dolaşım yoluyla vücudunuzun farklı bölgelerine gider.

Kireçlenme Neden Olur?
Kireçlenme Neden Olur?

Eğer kendinizde kireçlenme olduğundan şüpheleniyorsanız, en kısa sürede doktora gitmeniz ve muayene olmanız tavsiye edilir.

Kalsiyum Birikintilerine Ne Sebep Olur?

Kireçlenme neden olur? Özellikle kireçlenme yaşayan kişiler, bu sorunun yanıtını sıklıkla merak eder. Kalsiyumdan zengin bir diyet kireçlenmeye neden olmaz. Çeşitli nedenler ve risk faktörleri kalsiyum birikintilerine katkıda bulunabilir. Bunlara enfeksiyonlar, yaşlanma ve geçmiş ameliyatlar veya kanser tedavileri dahildir. Diğer kireçlenme nedenleri arasında şunlar olabilir:

  1. Enflamasyon doku hasarına neden olabilir. Bu, vücudunuzun kalsiyumu kümeler halinde bağlayan proteinleri serbest bırakmasına yol açabilir.
  2. Kalsiyum metabolizması bozuklukları hiperkalsemi adı verilen bir duruma yol açabilir. Kanınızda çok fazla kalsiyum olduğunda hiperkalsemi oluşur.
  3. İskelet sisteminizi veya bağ dokularınızı etkileyen otoimmün hastalıklar kireçlenmeye neden olabilir.

Bunların hepsi kireçlenme neden olur sorusuna verilebilecek yanıtlar arasındadır. Sebepler görülebileceği üzere kişiden kişiye değişir.

Farklı Kireçlenme Türleri Nelerdir?

Peki kireçlenme türleri nelerdir? Bu rahatsızlık vücudunuzun birçok farklı yerinde oluşabilir. Bu nedenle kendi içinde değişik türleri vardır. Deri bunlardan biridir. Ciltteki kalsiyum birikintilerine calcinosis cutis denir. Calcinosis cutis vücudunuzun herhangi bir yerinde oluşabilir. Parmak uçlarınızdaki kalsiyum birikintileri en yaygın olanıdır. Ancak, göz kapaklarıda dahil olmak üzere yüzünüzde kalsiyum birikintileri görünebilir. Dirsekler ve dizler gibi farklı eklemlerdede meydana gelebilir.

İlgini çekebilir:  Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?

Cildinizin altındaki kalsiyum birikintileri sert beyaz veya sarı yumrular gibi görünür. Tümsekler farklı boyutlarda olabilir ve bazen kümeler halinde ortaya çıkabilir. İlk başta ciltte kızarıklık veya kaşıntı fark edebilir.

Göğüs Bölgesi

Göğüs bölgesi kireçlenme türleri arasında yer alan bir diğer alandır. Bu kalsiyum birikintileri genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bir mamogramda küçük, parlak beyaz noktalar gibi görünür. Ancak bunun yanı sıra farklı testler de yapılabilir.

Omuz Bölgesi

Kireçlenme nerelerde görülür? Bunun yanıtlarından bir tanesi omuzlardır. Bu alandaki kireçlenme hareket ettiğinizde ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Hareket aralığının azaldığını fark edilebilir. Ancak bazen omuz kireçlenmesi herhangi bir belirtiye neden olmaz.

Kalsifik tendinit adı verilen bir durum, tendonlarınızda veya kaslarınızda kalsiyum birikintileri oluştuğunda gelişir. Kalsifik tendinit vücudunuzun herhangi bir yerinde meydana gelebilir, ancak çoğunlukla rotator manşetinizi etkiler. Rotator manşetiniz, omuz ekleminizin topunu çevreleyen bir grup kas ve tendondur. Rotator manşetiniz, omuz ekleminizin topunu omuz soketinizde tutar.

Beyin

Beyin, kireçlenme nerelerde görülür sorusuna veirlebilecek bir diğer yanıttır. Primer ailesel beyin kireçlenmesi beyninizdeki kan damarlarında kireçlenmeye neden olan bir durumdur. Kalsiyum birikintileri genellikle beyninizdeki bazal gangliyon adı verilen yapılarda meydana gelir. Bazal ganglionlarınız vücudunuzdaki hareketi kontrol eder.

Bu tip kireçlenmenin belirtileri hareket bozukluklarını içerir. Bu bozukluklar distoni, titreme ve dengesiz yürümeyi içerir. Ayrıca psikiyatrik veya davranışsal sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunlara konsantre olma güçlüğü, kişilik değişiklikleri, hafıza kaybı ve bunama dahildir.

Böbrekler

Böbrekler kireçlenme nerede meydana gelir sorusunun yanıtlarından bir diğeridir. Böbreklerinizde çok fazla kalsiyum biriktiğinde nefrokalsinoz adı verilen bir durum ortaya çıkar. Bu tür kalsifikasyon genellikle böbreğinizin iç kısmında, böbrek medullasında meydana gelir. Çoğu zaman, durum her iki böbreğinizi de etkiler.

İlgini çekebilir:  Bebeği Sütten Kesmek İçin Okunacak Dua

Nefrokalsinozunuz varsa, kanınızda veya idrarınızda da yüksek kalsiyum seviyeleri olabilir. Nefrokalsinoz böbrek taşları ile ilgilidir. Aşırı ağrınız olabilir ve işerken ateşle birlikte kan görebilirsiniz. Ancak hiçbir semptomunuz olmayabilir.

Arterler

Arterler, yani kan damarları kireçlenme nerede meydana gelir sorusunun yanıtlarından bir diğeridir. Bu, kardiyovasküler sisteminizle ilgili sorun riskinizi artırır. Koroner arter kalsifikasyonu yaşla birlikte artar ve 70 yaşından büyük erkeklerin %90’ında ve kadınların %67’sinde birikintiler bulunur.

Oylama post

Yorum yapın