Göz Çapaklanması Neden Olur?

Göz çapaklanması günümüzde pek çok kişi tarafından bilinen, en azından bir kere yaşanmış olan bir durumdur. Dolayısıyla ne olduğu, neden meydana geldiği pek çok kişi tarafından merak edilir. Bebeklikten itibaren görülmeye başlanan bu durun altında farklı sebepler yatabilmektedir. Bebeklerde genellikle gözyaşı kanalı tıkanıklığı sebepleriyle görülür. Ancak neden olarak akla ilk olarak konjonktivit gelir.

Gözde çapaklanma, göz kenarındaki gözyaşı kanalından dışarıya doğru çıkan, genel olarak göz akıntısının kuruması neticesinde meydana gelen kabuk ya da pul gibi kalıntılardır. Gözyaşı ise bilindiği gibi gözü nemli tutmak, kir, toz ve mikrop gibi unsurların göze girmesini engellemek için üretilen bir sıvıdır.

Göz Çapaklanması Neden Olur?
Göz Çapaklanması Neden Olur?

Normalde gözler bunu sürekli üretmekte, belirli aralıklar ile akıtmaktadır. Ancak bazen bu yetersiz olabilmektedir. Bunun dışında kanallarda tıkanıklık ya da farklı bir hastalık da olabilir. Bu durumda gözakıntısıkoyu bir kıvama ulaşır. Göz etrafında kuruyarak kabuklanma yapar. Gözlerde çapaklanma neden olur sorusuna da böylece yanıt verilebilir. Bunun arkasında sağlık sorunları olabileceği için kısa sürede doktordan randevu almak tavsiye edilir.

Gözde Aşırı Çapaklanma Belirtileri

Peki gözde aşırı çapaklanma belirtileri neler? Bu genel olarak kurumuş, yapışkan bir akıntı şeklinde kendini gösterir. Gece biriktiği için sabah daha belirgin şekilde görülebilir. Gözleri açmada zorluklar da yaşanabilir. Ayrıca şugibi belirtileri de yine vardır:

  1. Göz etrafında kaşıntı, tahriş ve kızarıklık
  2. Bulanık görme
  3. Gözlerde hassasiyet veya ışığa duyarlılık
  4. Gözde sarı veya yeşil kıvamlı akıntı
  5. Gözlerde sulanma veya yanma hissi

Eğer sizde de bu gibi durumlar varsa en kısa sürede doktora gitmek tavsiye edilir.

Neden Çapaklanma Meydana Gelir?

Göz çapaklanması neden olur sorusuna pek çok yanıt verilebilir. Bunlardan bir tanesi gözyaşı kanallarının tıkanması olup en sık karşılaşılan durumdur. Bu durumda gözyaşı dışarı çıkamamakta, akıntı da birikerek çapaklanmaya neden olmaktadır.

İlgini çekebilir:  Madecassol Krem Kullananlar Kadınlar Kulübü

Bunların dışında göz enfeksiyonları da vardır. Konjonktivit başta olmak üzere göz enfeksiyonları, gözçevresinde dokuların tahrişine yol açar. Böylece göz akıntısının yoğunlaşmasına da yol açabilir. Alerjiler de sebeplerden biridir.

Ev tozu akarı ya da polen gibi alerjen maddelere maruz kalınması halinde alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bunun sonucunda gözlerde çapaklanma oluşabilir. Kontakt lensler de sebeplerden bir tanesidir.

Göz Çapaklanması Neden Olur?
Göz Çapaklanması Neden Olur?

Bu lensler gözlerin yüzeyinde biriketerek tahriş ve çapaklanmaya yol açabilir. Dolayısıyla lens kullanan kişilerin bunları dikkatli bir şekilde takması, kullanması ve temizlemesi gerekir.  Göz kuruluğu sonrasında da görülen belirtilerden bir tanesidir.  Tüm bunların yanı sıra göz çapaklanması neden olur diyorsanız çevresel faktörler de önem taşımaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Peki göz çapaklanması nasıl tedavi edilir? Bebeklerde bu durum için gözler temizlenebilir. Bunun için pamuklu çubuk ya da yumuşak bir bez parçası ılık suya batırılır. Ardından da dış köşesinden iç köşesine doğru temizlik yapılır. Her göz için farklı bir bez ya da çubuk kullanmaya özen gösterilmelidir.

Eğer bebeğinizin alerjisi varsa onu alerjikaynağından uzak tutmak da önerililir. Örnek olarak evde tozu azaltmak, dışarıda güneş gözlüğü ve şapka kullanmak bu çerçevede yapılabilecek bazı önerilerdir. Yetişkinlerde ise kullanılabilecek farklı ilaçlar vardır. Ancak bunların doktorlar tarafından reçete edilmesi gerekir. Bilinçsiz şekilde ilaç kullanımı yapılmamalıdır. İlaçların doktor tarafından hastalara göre özel reçete edildiği unutulmamalıdır.

Doktora gittiğiniz zaman reçete edilebilecek ilaçlardanbiri göz damlalarıdır. Kuruluğu hafifletmek için reçeteli göz damlaları, suni gözyaşı damlası tavsiye edilebilir. Ayrıca antibiyotikli göz damlaları da olabilir.

Bunların yanı sıra bakteriyel enfeksiyon sebebiyle göz çapaklanması meydana gelmişse, oral yolla alınan anti-biyotiklerde yine reçete edilebilir. Tüm bunlar kapsamında reçete edilebilecek farklı ilaçlar vardır. Ancak belirttiğimiz gibi bilinçsiz kullanılmamalı, doktora giderek muayene olunmalıdır. Doktorunuzun yazdığı ilaç neyse söylediği şekilde alınmalıdır.

İlgini çekebilir:  İdrar Yolu Enfeksiyonu Kadınlar Kulübü

Evde ne yapabileceğinizi düşünüyorsanız çevresel faktörlerden kaçmak, bilmek isteyeceğiniz ayrıntılardan biridir. Sigara dumanı, klimalar, rüzgar ve hava kirliliği gibi etmenlerden kaçınmak çapaklanmanın engellemesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra göz kapağı masajıda gözyaşı kanallarının açılmasına destek olabilir. Böylece çapaklanma sorununu hafifletebilir. Ancak nasıl bir masaj yapılabileceği konusunda doktorunuza danışmanız gerekir.  Evde göz çapaklanması için neler yapılabilir diyorsanız genel anlamda bu tavsiyeler yapılabilir.

Oylama post

Yorum yapın