Özellikle ülkemiz gibi hızla gelişmekte ve gelişmiş olan ülkelerde inşa yapılabilecek arazilerin yüksek maliyetleri yatırımcılar için büyük bir sorun olmuştur. Bu yüzden özellikle iş merkezleri, yüksek gökdelen projelerinde ve park yeri yaratma mecburiyeti 50 metre ve hatta daha üzerinde derinliklerde kazıların yapılmasını zaruri kılmıştır. Böylece aşağıda belirtilen derin kazı ve iksa sistemleri oluşmuş ve uygulanmıştır. Fore kazık- ankrajlı fore kazık uygulamaları temelaltı ve iksa uygulamalarında tüm dünyada yagın olarak kullanılmaktadır. Fore kazık ne işe yarar, Fore kazık aslında en basit tanımıyla temeli sağlam zemine oturtmak için yapılan kazık türüdür. Zemine açılan bir kuyuya donatıların konulup sonrasında üzerine beton dökülmesi ile yerinde imal edilen kazıklardır.

Fore kazık avantajları ve Dezavantajları konusuna gelirsek;
- Fore kazık makinalarının oldukça fazla olduğundan süre kazandırır.
- Zayıf zeminlerde inşa edilecek yapıların sağlam zeminlere taşınması,
- Temel kazma işlemini ortadan kaldırır.
- Delme işlemi sırasında çevreye rahatsız edici bir durum yaratmaz.
- Deprem anında binalardaki kolon ve kirişlerin kırılmasını engeller. Güven ve emniyet içinde kalmanız sağlar.
- Yük taşıma kapasitesi yönünden oldukça avantajlıdır.
- Boyları rahatlıkla uzatılıp kısaltılabilmektedir.
- Bina altı park alanlarının oluşturulmasını sağlar.
- Yerinde imal edilebildiğinden lojistik gibi maliyet ve zaman kayıpları yoktur.
Avantajları olarak sayabiliriz.
- Yağışlı ve kötü havalar delme işlemini aksatır.
- Beklenmeyen zemin şartları ile karşılaşması halinde işlerdeönemli gecikmeler olabilir.
- Yukarıda bahsedilen nedenle, fore kazıkların yapılacağımahalde çok detaylı bir zemin etüdü gerekir.
- Kazık betonunun hazırlanması, dökülmesi sırasında çok iyi birteknik denetim mutlaka yapılmalıdır.
- Yeraltı su seviyesinin yüksek olması, betonu etkileyebilir,özellikle yeraltı suyu akımı varsa betonu yıkayıp kazığın oluşumunuengelleyebilir.
- Sondaj deliği çevresi yıkıntı veya döküntü yapabilir.
Bu dezavantajları için özel önlemler almak gerekir.
Fore Kazık Uygulaması Aşamaları
İnşası yapılacak yapı ve çevresi kapsamlı araştırılarak kullanılacak kazık uygulaması tespit edilerek uygulama projesi hazırlanır. Ardından belirlenen çap ve derinlikte uygun teçhizat ve fore kazık makinesi ile kuyu açılmaktadır. Kuyu açımı öncesi demir donatıların tamamlanmış ve beton bağlantılarının yapılmış olması önemli bir ayrıntıdır. Aksi halde fore kazık kuyuları bekleme nedeniyle kuyunun göçmesine ve tekrar kuyu açılması gibi zaman ve maliyet artışına sebep açabilmektedir. Kuyu için hazırlanan demir çubuklar kuyuya yerleştirilerek kuyuya beton dökümü yapılarak fore kazık uygulaması tamamlanır. Su olan zeminlerde betonun su ile karışmasını önlemek ve suyu zemine çıkarmak için beton döküm aşamasında tremi borusu kullanılmaktadır. Borunun üzerinde bulunan betonu besleme hunisi fore kazığın en altını doldurmak için kullanılmaktadır. Kolay birleşip ayrılabilen borulardır. Talebe göre farklı ölçülerde imalatı sağlanabilmektedir. Döküm tamamlandıktan hemen sonra tremi borusu ya da kullanıldıysa kılıf borusu hızlı bir şekilde geri çekilmektedir.

Fore Kazık Depreme Dayanıklı mı?
Fore kazık depreme dayanıklı mı, sorusu çoğu insanın aklını kurcalayan bir sorudur. Kazık temeller, deprem esnasında temel hareketlerini azaltmanın en etkili yöntemlerinden biridir. Kazık temellerin deprem koşullarında en sık kullanılan iki çeşidi, fore kazık ve bağlantı kiriş sistemi ile ön gerilmeli kazık temellerdir. Kazıklı radye temellerin kullanımı son yıllarda daha da artmıştır. Kazıklar ve radyenin birlikte çalışması, taşıma kapasitesini arttırmakta, oturmayı azaltmakta ve kazıklar ile radyenin farklı oturması minimuma indirilmektedir.
Fore Kazık Niçin Tercih Edilir?
- Uygun kullanım yerleri için ekonomiktir.
- Sağlam zemine ulaşabilmek için farklı uygulamaları vardır.
- Çevredeki toprak örtüsüne fazla zarar verilmez.
- Titreşim ve gürültünün az olması sebebiyle çevreye verdiği zarar daha azdır.
- Diğer yöntemlere göre daha dar alanlarda ve derinlerde çalışılabilmektedir.
- Bu yöntemle fazla kazı- dolgu işlerinin önüne geçilir.