Fayans Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

Banyo, tuvalet, balkonlar sürekli kirlendiği için, düzenli temizliğe ihtiyaç vardır. Fayansların üzerini temizlemek için kimyasal yüzey temizleyiciler kullanılır. Yüzey temizleyicileri,  fayans aralarında bulunan derz dolgunun aşınmasına ve tabakanın incelmesine neden olur.  Derz dolgu tabakası açılır ve fayans aralarına su dolmaya başlar.

Fayans aralarının su dolması alt katın tavanına su sızmasına neden olur. Bu sızıntı sonucunda alt komşunun tavanında ıslaklıklar görülür. Derz dolguyu eriten ve alt kata su sızdırmasına sebep olan kimyasallar; çamaşır suyu, tuz ruhu ve asitli sıvılar dolguyu eritmektedir.

Fayans Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?
Fayans Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

Açılan Fayans Araları Nasıl Doldurulur?

Fayans arası derz yenileme sorunu pek çok evde yaygındır. Etkili derz dolgu çalışması için öncelikle fayans aralarında kalan eski derz dolguların ince çubuk ile kazıyıp ardından fayans aralarında kalan toz, çimento kalıntıları fırça ile temizlenmelidir. Fayans aralarındaki kalıntılar temizlenirken pratik çözüm olarak elektrik süpürgesi kullanılabilir.

  • 100 ml su (1 çay bardağı) ve 500 gram derz dolgu iyice akıntı yapmayacak ve topak kalmayacak şekilde karıştırılır,
  • Derz yayma aleti (mala) ile derz etrafa iyice yayılmalı ve boşluklar sıkıca kapatılmalıdır,
  • Fayans aralarının tamamen kapatılabilmesi için öncelikle paralel ve çapraz bir şekilde yayılması önemlidir,
  • Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra fayans yüzeyinde fazlalık olan derzler sünger ile temizlenip yüzeyin temizliği sağlanılır,
  • Temizlikten sonra yüzeyi düzgünleştirmek için kuru bez kullanılır ve dolgu iyice yerleştirilir,
  • Derz dolgu yapıldıktan 10 saat sonra fayansların üzerisi genel olarak temizlenebilir.

En son temizlik işleminden sonra kimyasal yüzey temizleyicileri kullanılarak temizlik yapılabilir.

Ek olarak derz dolgu karışımı yapılırken su az ilave edilmeli ve akışkan olmamasına dikkat edilmelidir. Derz dolgu uygulanırken iyice bastırılarak uygulanmalı. Açılan fayans araları ancak bastırılarak uygulandığı taktirde dayanıklı hale gelir.

İlgini çekebilir:  Sevgili Anlamına Gelen Eski Kelimeler

Hazır Derz Dolgu Nasıl Yapılır?

Hazır derz dolgu nasıl yapılır, hazır derz dolgu macunu amatör kullanıcılar için üretilmiştir. Kullanımı çok kolay olduğundan, henüz öğrenme aşamasında olan kişiler için en iyi ürünlerden biridir. Doğru uygulandığında, derzleriniz için uzun ömürlü su geçirmez bir çözüm sağlayacaktır. Hazır derz dolgu macunu, duvarlarda bile fayanslar arasındaki derzlerde kullanılabilen bir bileşiktir. Genellikle macun tipi tüplerde satılır. Evinizde, yer ve duvar karoları arasındaki boşlukları, hatta duvardaki çatlakları doldurmak için hazır derz dolguları kullanabilirsiniz.

Fayans Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?
Fayans Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

Derzler Nasıl Sökülür?

Eski derz dolgular nasıl sökülür derseniz sizler için güzel bir yöntemimiz var. Derzlerinizi yenileme işlemine başlamadan önce fayanslarınızı nemli bir bezle silin. Yenileyeceğiniz derzlerinizi 2-3 mm zımparalayın. Tozdan arındırın. Sonrasında derz dolgunuzu hazırlayın. Ambalajın üzerinde yazan su miktarı ile ürünü önce elektrikli bir mikser ile karıştırıp 10 dakika dinlendirin, sonra uygulamadan önce homojen bir kıvam elde etmek için 1-2 dakika daha karıştırın.

Hazırlamış olduğunuz derz dolgu harcını derz malası sert kauçuk uçlu çek pas veya sert kauçuk tabanlı derzer yayma malası ile derz boşluklarını doldurun. Boşlukların iyice doldurulabilmesi için, önce paralel sonra çapraz çekilmelidir. Fazla derz dolgusu, sıyrılarak yüzeyden ayrılmalıdır.

Yaklaşık 10 ila 20 dakika boyunca derz dolgusunun matlaşması beklenir. Bu süre hava sıcaklığı ve rüzgar miktarına göre değişiklik göstermektedir. Daha sonra yüzeylerde kalan fazla malzeme nemli bir sünger aracılığı ile temizlenir. Bu süngeri yüzeyde dairesel hareketlerle kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer büyük bir alanda çalışıyorsanız, temizlik sırasında kullandığınız süngeri ara ara temizledikten sonra kullanmaya devam etmenizi öneririz. Bu sayede en iyi sonucu elde edebilirsiniz.

Derz dolgusu tamamen kuruduktan sonra, yüzeyler kuru bir bezle silinerek son hali verilir. Eğer seramik yüzeylerde veya bir başka yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile temizlenebilir.

Oylama post

Yorum yapın