Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı veya tartar olarak da bilinen tartar, pek çok kişi tarafından çok fazla önemsenmese de günümüzde pek çok kişide yaygın olarak görülür. Bu çirkin plağın görünümü ve birikmesi gülüşümüzü çirkinleştirmenin yanı sıra pek çok soruna da yol açabilir.

Tartar sorunları yaşayan kişiler doğal olarak bunun ne olduğunu ve nasıl çözülebileceğini merak eder. Temel olarak bakteri plağının veya diş plağının kalsifikasyonundan oluşur. Bu plak doğru ve düzenli bir şekilde çıkarılmadığında, ağızda tükürük ve yemek artıkları ile karıştığında sertleşip koyulaşarak beyazdan sarımsı ve kahverengiye dönüşür.

Bu bakımdan diş taşı neden meydana gelir diyorsanız bakteri plağı tükürük ve yemek artıkları ile karışıp sertleştiğinde tartar meydana gelir. Bu kötü ağız hijyeninin bir sonucu olabilir, ancak bu her zaman böyle değildir.

Diş Taşı Neden Olur?
Diş Taşı Neden Olur?

Diş Taşı Neden Oluşur?

Tartar pek çok kişide gözlemlenebilecek bir durumdur. Bu sebeple diş taşı neden meydana gelir pek çok kişiyi düşündüren sorunlardan biridir. Bunun sebeplerinden bir tanesi temizlik ve hijyendir. Ancak bu her zaman kötü bir şekilde temizlendiğini göstermez. Alt ön dişlerin arkası veya dişler arasındaki veya diş eti ile diş arasındaki boşluklar gibi temizlenmesi daha zor olan alanlar vardır.

Bunun dışında diş taşı görünümüne etki eden bir diğer faktör, kişiden kişiye değişen tükürüğün pH değeridir. Örneğin yüksek asitlik seviyesine sahip pH’lar diş minesini daha da zayıflatarak dişleri çürüklere karşı daha savunmasız hale getirir.

Ayrıca yeme alışkanlıkları Tartarın görünümünü de etkiler. Bir takım içecek ve sigara tükürük ve bakteri plağının pH’ını değiştirir. Diş taşlarının sebebi kişiden kişiye göre değişebileceği için her zaman öncelikle diş hekimine gitmeniz önerilir. Diş hekiminiz bu konuda ayrıntılı bir inceleme yaptıktan sonra size en uygun ilacı reçete edebilir ve tedaviyi yapabilir.

İlgini çekebilir:  İlk Geceden Hamile Kalmamak İçin ne Yapılmalı?

Diş Taşı Görünümünün Sonuçları

Her ne kadar diş taşı sadece estetik kaygılar ile sınırlı olarak düşünülse de farklı durumlara da yol açabilir. Örnek olarak tartar, diş etlerinin iltihaplanmasını ve tahriş olmasını kolaylaştırır. Bunun yanı sıra artardaki bakteriler diş minesini zayıflattığı için çürükler de bir süre sonra görülmeye başlanabilir.

Diş taşı aynı zamanda ağız kokusu sorunlarına da neden olabilir. Bu bakımdan sadece estetik kaygılara neden olmaz. Eğer tartara yönelik şikayetleriniz varsa, diş hekimine gittikten sonra muayene ardından işlem size uygun bir şekilde yapılır.

Tartar Diş ve Diş Etlerini Nasıl Etkiler?

Tartar oluşumu gerektiği gibi dişleri fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zor hale getirebilir. Bu durum boşluklara ve diş çürümesine neden olabilir.

Diş eti çizgisi üzerinde oluşan herhangi bir tartar kişiler için kötü sonuçlar doğurabilir. Zira içinde mevcut olan bakteriler diş etlerinizi tahriş edebilir yahut zarar verebilir. Zaman içerisinde ilerleyici diş eti hastalığına sebep verebilir. Diş eti iltihabı diş eti rahatsızlıkları arasında görülen durumlardan biridir.

Eğer özen gösterilmezse diş etleri ve dişler arasında ceplerin oluştuğu ve bakteriler tarafından enfekte olduğu noktaya kadar daha da kötüleşebilir. Buna periodontitis adı verilmektedir.

Diş Taşı Neden Olur?
Diş Taşı Neden Olur?

Bu bakımdan diş taşı her ne kadar fazla önemsenmese de büyük sorunları beraberinde getirir. Dolayısıyla bunların yaşanmaması için en başında nelerin yapılması gerektiğini bilmeniz önerilir. Eğer mevcut olarak sizde bulunuyorsa, buna yönelik muayene ve tedavi için diş doktoruna gitmelidir.

Evde Diş Taşına Yönelik Öneriler

Peki evde diş taşına yapılabilecekler neler? İnsanlar sık sık bir hastalığa yakalandığında evde neler yapabileceğini merak eder. Bu tartar ya da farklı diş sorunları için de yöneltilebilir. Her yemek yendiğinde ve günde en az üç kez dişler fırçalanmalıdır. Ancak dil ve diş eti bölgesine de masaj yapılmalıdır.

İlgini çekebilir:  Bacaklara Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Fırçalama çözüm gibi dursa da aslında fırçaların ulaşamadığı yerler vardır ve buralarda temizlik yeterince yapılamaz. Fırçanın ulaşamadığı dişler arasındaki kalıntıları temizlemek için diş ipi veya diş arası fırçaları kullanılmalıdır. Diş plağının sertleşip tartara dönüşmesini önlemeye yardımcı olduğu için uygun diş macunları ve gargaralar da tercih edilebilir.

Ancak tartar birikimi diş minesine güçlü bir şekilde yapışır ve bir diş hekimi tarafından temizlenmelidir. Bu nedenle diş taşı sorunlarınız bulunuyorsa her zamanuzman bir doktora gitmeniz tavsiye edilir.

5/5 - (1 vote)

Yorum yapın