Çene Ağrıması Neden Olur?

Çene ağrıması neden olur? Çene ağrılarının  pek çok sebebi vardır. Bunlar kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. TMJ Bozukluğu bunlardan bir tanesidir. Bu, çene ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Nedenleri genel olarak şöyledir:

  1. Çenenizde bir yaralanma
  2. Artrit gibi belirli hastalıklar veya durumlar
  3. Dişlerinizi gıcırdatmak veya sıkmak
  4. Çeneniz olması gerektiği gibi sıralanmaması
  5. Çenenizin etrafındaki kaslarda iltihaplanma
  6. Stres
Çene Ağrıması Neden Olur?
Çene Ağrıması Neden Olur?

Çene ağrısı sebepleri arasında olan TMJ bozuklukları farklı  belirtilere de sahiptir. Bunlar incelendiği zaman şu gibi durumlar olduğu görülür:

  1. Ağzınızı açtığınızda klik sesi
  2. Kulaklarınızın, yüzünüzün veya çenenizin çevresinde ağrı veya sızı
  3. Sürekli baş ağrıları
  4. Kulaklarda çınlama
  5. Baş dönmesi
  6. Görüş problemleri
  7. Çiğnerken ağrı veya çiğnemede zorluk
  8. Çenenizin kilitlenmesi

Bunun yanı sıra çene ağrıması neden olur sorusuna verilebilecek farklı yanıtlar da bulunmaktadır.

Travma

Herhangi bir kemik gibi, çenenizi yerinden oynatabilir veya kırabilirsiniz. Örnek olarak çeneye bir darbe şunlara neden olabilir:

  1. Çürükler
  2. Şişme
  3. Ağrı
  4. Gevşek veya kırılmış dişler

Bunların yanı sıra diş dizilimi ile ilgili sorunlar da bazen çene ağrısına yol açabilir.

Diş Farklı Diş Problemleri

Diş problemleri oldukça geniş bir konuyu içerisine alır. Çene ağrıması neden olur diyorsanız, sebeplerinden bir tanesini meydana getirir. Genel olarak bu kapsamda şunlar vardır:

  1. Genellikle bir boşluk veya apse nedeniyle diş ağrısı
  2. Çatlak, çapraşık veya sıcaklık veya basınca duyarlı dişler
  3. Çene kemiğinize zarar verebilecek diş eti hastalığı
  4. 20 yaş dişleri
  5. Yanlış hizalanmış dişler
  6. Dişlerinizi gıcırdatmak veya çenenizi sıkmak
Çene Ağrıması Neden Olur?
Çene Ağrıması Neden Olur?

Bu gibi problemleriniz varsa en kısa sürede doktora giderek, muayene olmanız tavsiye edilmektedir.  Tüm bunların yanı sıra Romatoid artrit olarak bilinen bir artrit tipiniz varsa, temporomandibular eklemlerinize saldırabilir. Bu otoimmün bir hastalıktır, yani vücudunuz yanlışlıkla sağlıklı dokuya saldırır ve onu şişirir. Bu  çenenizin düzgün hareket etmesini sağlayan yumuşak, süngerimsi kıkırdağa zarar verebilir, bu da çenenizi sert ve ağrılı hissettirebilir.

İlgini çekebilir:  Evde Çocuğun Ateşi Nasıl Düşürülür Kadınlar Kulübü

Hastalıklar

Hastalıklar da çene ağrısı türleri içerisinde mevcut olandurumlardan bir tanesidir. Kabakulak bunlardan biridir. Burada ağzın kenarındaki tükürük  yapan bezler şişer. Bunun sonucunda ağrı çeneyi hareket ettirmeyi de zor bir hale getirebilir.

Bunun yanı sıra tetanos da vardır. Burada bakteriyel enfeksiyon cilt üzerindeki bir kesik veya çizikten alınır.

Sinüs Problemleri

Tedaviye rağmen burnunuzun içindeki ve gözlerinizin altındaki boşluklar. 3 aydan daha uzun süre şiş ve iltihaplı kalıyorsa, kronik sinüzit denen bir durumunuz olabilir. Esas olarak burnunuzdan nefes almayı zorlaştırır ve gözlerinizin etrafındaki bölgeyi hassaslaştırır, ancak kronik sinüzit üst çenenizde de ağrıya yol açabilirç

Osteomiyelit.

Osteomiyelit çene ağrısı nedenleri içinde bulunan durumlardan biridir. Bu bir kemikte meydana gelen bir enfeksiyondur. Anaerobik osteomiyelit adı verilen bir durum olan alt çeneyi etkileyebilir. Tedavi edilmezse enfeksiyon çenenize giden kan akışını kesebilir ve buradaki kemik dokusuna kalıcı hasar verebilir.

Çene Ağrıması İçin Neler Yapılabilir?

Çene ağrıması için neden olur gibi bu ağrıya yönelik olarak neler yapılabileceği de merak edilir. Genel anlamda şu gibi tavsiyeler buna yönelik olarak verilir:

  1. Çeneyi dinlendirme
  2. Günde 3 veya 4 kez, bir seferde 10 ile 20 dakika soğuk kompresler
  3. Çenenizdeki veya yüzünüzdeki kasları güçlendirmek ve germek için hafif egzersizler

Bunların yanı sıra çene ağrınız varsa, buna yönelik olarak doktora gitmeniz de mümkündür. Hekiminiz bir takım testler yapıp sorular sorduktan sonra nedeni belirleyerek size en uygun tedaviyi belirleyebilir ve ilaçları reçete edebilir.

Ardından hastaların da bilinçli ve doktorun gösterdiği şekilde bunları alması gerekir. Haricinde doktor kontrolü ve reçete olmadan, bilinçsiz bir şekilde ilaç alınmamalıdır. Ayrıca yediklerinize de dikkat edilmelidir.

Her ne kadar tüm besinleri çiğnemek  gerekse de bazıları da fazla gerektirir. Bu özellikle sert olan yiyecekler için geçerlidir. Tüm bunların yanı  sıra çok miktarda kafeinli kahve ve çaydan kaçınmak, zamanla çene ağrınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Ek olarak doktora da en kısa sürede gidilerek muayene olunmalıdır. Çene ağrısı yaşıyorsanız, tüm bunlara dikkat etmek önerilir.

Oylama post

Yorum yapın