Bebeklerde konak neden olur? Özellikle yeni anne-baba olan kişiler, bebeklerinin neden hasta olduğunu sık sık sorabilmektedir. Konak için de bu durum aynıdır. Yenidoğanların cildi yetişkinlere göre hem daha kuru hem de dahaincedir. Bu bakımdan nemi hapsetme kapasiteleri azdır. Bu bakımdan derinin koruma işlevi de etkilenir.
Bu nedenle bebekkeirn cildi enfeksiyon ve tokisnlere göre daha duyarlı bir yapıya sahiptir. Doğumdan sonra dış ortama uyum gösterene dek toksik eritem, bebeklik sivilcesi olarak da isimlendirilen sebaseöz hiperplazi, milia ve konak gibi farklı cilt sorunları yaşanabilir.
Bunlardan bir tanesi olan konak saçlı deriyi tutar. Kontrol altına alınmadığı durumda uzun süre kalıcı hale gelebilmekte, geçse bile tekrarlama eğilimi taşıyabilmektedir. Bu hastalık özellikle bebekkerin ilk haftalarında meydana gelir. Doğum ardında bebeğin saçları büyük oranda dökülür. Yerine de yenileri çıkar. Söz konusu değişim sürecinde kafa derisi kaplayan kuru cilt kabukları meydana gelir.

Söz konusu kabuklarilerleyen dönemlerde saçlı derinin tamamını kaplar. Beyaz veya srı-siyah görünümünde bir tabaka meydana getirir. Bebeğin derisinde bulunan sarı lekeler, tıpta konakhastalığı şeklinde belirtilir.
Söz konusu tabakalar nemlendirildiği, yumuşak tutulduğu zaman zorla tarama gibigirişimlerolmadığı zaman bebeğe acı vermez. Ancak doğru şekilde tedavi edilmesi yine de şarttır.
Bebeklerde Konak Neden Olur?
Peki bebeklerde konak neden olur? Hayatın ilk zamanlarında bebeğin cildi dış dünyaya uyum gösterebilmek için fazlasıyla değişim sergiler. Süreç esnasında bazı cilt problemleri de meydana gelebilir.
Doğumda yenidoğan cildi steril olarak kabul edilmekte olup onu koruyan yararlı bakteri florasından yoksundur. Bu nedenle dış etmenlere karşı daha hassas bir yapıya sahiptir. Bebek yaklaşık olarak 6 haftalık olduğuzaman yetişkin cildine benzer şekilde cilt florası da zenginleşir. Söz konusu haftalarda bebek cildi farklı mikroorganizmaları tanımaya, onları uzaklaştırarak bebeği korumaya başlar.
Lakin flora tam anlamıyla gelişip, yerleşene dek kuru ve gergin bir yapısı olur. Vücut bu durumda fazladan yağ üretir. Bunun sonucunda da kuru ve gergin olan cildi yumuşatmaya çalışır. Fazla miktarda üretilen yağsı maddeler ise bebeklerin saçı derisinde birikir. Ardından da kuruyarak kabuk formunu alır. Bebeklerde konak neden olur da bu şekilde yanıtlanabilir.
Doğum ardından bebek cildinin normalden daha fazla yağ üretmesinin bir diğer sebebi, anneden geçen gebelikle alakalı birçok hormonun bebeğin kanında hala dolaşmasıdır. Yapı gereği bunlar yağ ile uyumludur.

Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?
Peki bebeklerde konak temizliği nasıl yapılır? Bu temizlik gerçekleştirilirken bazı noktalara dikkat edilmelidr. Temizlemeişlemi bazı durumlarda faydalı olsa da işlem esnasında saçlı derinin zarar görmesi ihtimali de yüksektir.
Bu sebeple temizlik işlemine başlamadan önce işlem üzerine fikir sahibi olunmalıdır. İlk olarak konak bulunan bölgeler doğru şekilde saptanmalıdır. Ardından da bölgelere saf zeytinyağı ya dabebek yağı gibi uygun içerikte bir yağ ile masaj yapılmalıdır. Kuru ve kabuklu formlarda tabakanın yumuşatılması, konak temizliğinin ilk ve en önemli aşamasıdır. Tabaka yumuşamaz ve temizleme işlemi kabuklar sert iken yapılırsa saçlı deri de hasar alır. Üst tabaka soyulur ve hatta kanamalar gözlemlenebilir.
Bebeklerde konak temizliği nasıl yapılır diyorsanız buna dikkat etmek gerekir. Uyun içerikte yağ kullanarak konaklar yumuşatılınca kafa derisi bebek şampuanı kullanılarak yıkanır. Uygulama esnasında ılık duş aldırmak gevşemesine, sakinleşmesine vetemizlik sürecinin daha iyi geçmesine olanak tanır.
Dış esnasında yağdan arınan konak tabakası ılık su etkisiyle yumuşamakta, temizlik için hazır hale gelmektedir. Yumuşamış olan tabakayı kafa derisinden uzaklaştırmanın en iyi yöntemi banyo sonrasındasaçların ve saçlı derinin yumuşak bir fırça kullanılarak uzaklaştırılmasıdır. Bu sayede konaklar temizlenirken derinin tahriş olması da önlenir.
Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?
Bebeklerde konak nasıl geçer? Eğer uygun bakım verilmezse konak sık sık tekrarlayabilir. Bu bebeğin saçlı deri gelişimini etkilediği gibi konforunu da etkiler. Bu nedenle oldukça ciddi bir sorundur. Bu bakımdan temizliği doğru bir şekilde yapılmalıdır. Eğer daha önce yapmamışsanız öncesinde doktorunuza görünmeniz ve bu konuda kendisinden tavsiye istemeniz önerilir.
Zira düzenli aralıklarla yapılmazsa sadece tek seferlik uzaklaştıracak, bir süre sonra tekrarlama riskleri meydana gelecektir. Bu nedenle doğru hareket edilmesi şarttır.