Gaz sancısı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de görülebilir. Bu durumdan rahatsız oldukları için ağlıyorlarsa anne-baba olarak bebeklerde gaz sancısı nasıl çözülür sorusunu sormanız mümkündür.
Bebeklerduygularını ve hissettiklerini açıklamayaz. Bu nedenle ağlamak ve bağırmak, bize bir şeylerin ters gittiğini anlatmak için sahip oldukları tek araçlarıdır. Bebekler çeşitli nedenlerle ağlar, bu nedenle bir çare bulmaya çalışmadan önce çocuğunuzun gazı olduğundan emin olmanız önemlidir. Gazlı bir bebekte genel olarak belirtiler şöyledir:
- Daha fazla huysuz görünmes
- Yaklaşık bir saat arayla ağlaması
- Yemek yedikten sonra rahatsız görünmek
- Çok kıvranmak ve bacaklarını göğsüne çekmek
Genel anlamda bu gibi durumlar, bebeklerde gaz sancısı için bahsedilen durumlardır.

Bebeklerde Gaz Sancısına Neler Yapılabilir?
Bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm Kadınlar Kulübü dahil pek çok platformda yaygın olarak sorulur. Bebeklerin yeni ve biraz olgunlaşmamış sindirim sistemleri vardır. Bu nedenle zaman zaman gaz sorunları meydana gelebilir. Gaz herhangi bir aşamada olabilir, ancak yaşamın ilk 3 ayında yaygındır.
Bazı bebekler de gaza karşı aşırı duyarlı olarak doğabilir ve bu durum onlar için daha rahatsız edici olabilir.
Peki bebeklerde gaz nasıl çıkartılır? Bebeklerde sindirim sistemi belirttiğimiz gibidir. Bu bakımdan gazın iki kere çıkartılması istenebilir. Bu, bir beslenme seansının ortasında, ara vermelerine ve gazlarını çıkarmalarına izin vermek anlamına gelir. Ardından onları beslemeye devam edebilir ve işiniz bittiğinde tekrar gazını çıkarabilirsiniz. Geğirme için farklı pozisyonları takip ettiğinizden emin olmalı, gazı her zaman aşağıdan yukarıya doğru çıkarmalıdır.
Bebeklerde Gaz Beslerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm Kadınlar Kulübü dahil pek yerde yaygın olarak sorulur. Bunun kadar neye dikkat etmeniz gerektiği de önemlidir. Bir bebeği sırtüstü pozisyonda beslemek daha fazla hava alımını teşvik edebilir ve bu da daha fazla gaz oluşmasına neden olabilir.
Bunu önlemek için bebeğinizi daha dik bir pozisyonda beslemek tavsiye edilir. Biberonla beslenen bebekler için hava ve sıvı akışını daha iyi düzenlemeye yardımcı olan emzikler aranmalıdır. Bunun yanı sıra basit egzersizler de yapılabilir.
Bu basit egzersiz, gazı manuel olarak boşaltmanıza yardımcı olabilir. Bunu yapmak için, bebeğinizi sırt üstü yatırılmalı, bacaklarını bisiklet hareketiyle karınlarına doğru hafifçe çevirmelidir.

Alternatif olarak, bebeğinizin dizlerini hafifçe karnına doğru itebilir ve bu pozisyonu 10 saniye tutabilirsiniz. Bacaklarını serbest bırakmak, düzeltmek vebirkaçkere tekrarlamak önerilir. Ayrıca şu gibi öneriler de bulunmaktadır:
- Yumuşak bir battaniyeye sarma
- Kucaklayıp sarılma
- Ninni, şarkı söyleme
- Müzik dinletme
- Kucakta veya beşikte sallama
- Karnına ılık yağ ile masaj yapma
- Karnına ılık havlu koyma
- Ilık bir banyo yaptırma
- Bebek arabasında ileri geri gezdirme
- Kendi arabanıza bindirip gezdirme
- Emzik verme
Yeni bir anne babaysanız ve bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm Kadınlar Kulübü gibi yöntemleri arıyorsanız, tüm bunları bilmek önerilir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Kadar Sürer?
Peki bebeklerde gaz sancısı ne kadar devam eder? Yeni anne-baba olan kişiler bu soruyu yoğun bir şekilde sorar. Gaz sancısı genel olarak bebek birkaç haftalık olduğu zaman başlar. Çoğu bebek 4 ile 6 aylık olduktan sonra gaz sancısını aşabilir. Bazı bebekler için bu daha uzun bir süre olabilir.
Özellikle akşam saatlerinde başlamakta olup minimum 3 saat sürmektedir. Ağlama nöbetleri şeklinde kendini gösterir.
Nasıl Anlaşılır?
Peki bebeklerde gaz sancısı nasıl anlaşılır? Yeni anne-babalar bu durumu nasıl anlayabileceklerini doğal olarak merak eder. Genel olarak gaz sebebiyleağlayan bebeklerin karınlarında şişlik ve gerginlik olur. Ancak bebek aşırı bir şekilde ağlıyorsa gaz olduğunun anlaşılması için öncelikle doktor tarafından muayene edilmesi, ardından buna göre tedavi uygulanması gerekir.
Neler Yapılabilir?
Bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm Kadınlar Kulübü gibi yerlerden sık sık sorulmaktadır. Bu konuda pek çok öneri vardır. Yukarıdakinin yanı sıra bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak da tavsiye edilir. Sonrasında ise dizlerini karnına doğru hareket ettirilmelidir. Böylece gazın çıkmasına etkili olabilir.
Bunun yanı sıra beslenmeardından bebeğinmide bölümüne hafif baskı meydana getirecek biçimde kucağa alınarak, çenesinin omza yaslanması, ardından sırtını novalanması ve gaz çıkartmasına olanak tanıyabilir. Ayrıca bebeğin karnının bacak üzerinegelecek biçimde yatırılması, sırtının ovalanmasıda bir yöntemdir. Ancak mide fazla baskı yapılmamalıdır. Buun kusmasına yol açabileceği unutulmamalıdır.
Bebek Gazı Çıkarılmazsa Ne Olur?
Peki bebek gazı çıkarılmazsa ne olur? Eğer gazı çıkarılmadan yatırılırsa mideiçinde gaza bağlı kusmalar yaşanabilir. Kusma sonucundamidede süt bebeğin akciğerlerinekaçarak nefes alma zorluğu, morarma gibi durumlarına neden olabilir.
Bunun yanı sıra mide ve bağırsaklarda gaz, karında gerginliğesebep olur. Böylece uykuya dalmada, kaliteli bir uyku yaşamada problemler meydana gelebilir.