Bacak Uyuşması Neden Olur?

Bacak uyuşması neden olur? Pek çok kişi hayatında en az bir kere bacak uyuşması yaşamıştır. Bu nedenle zaman zaman bunların neden oluştuğuna dair soru işaretleri meydana gelebilir. Bir kişi, sinirlere çok fazla baskı uygulayan veya kan akışını azaltan bir pozisyonda oturmaktan dolayı bacaklarda ve ayaklarda uyuşma yaşayabilir.

Ne var ki, uzun süreli ya da açıklanamayan uyuşma, altta yatan bir tıbbi durumu gösteriyor olabilir. Bacaklarda ve ayaklarda uzun süreli uyuşma ya da  karıncalanma hissi, multipl skleroz, diyabet, periferik arter hastalığı veya fibromiyalji gibi bazı hallerden kaynaklanabilir. His tüm bacakta yaşanabileceği gibi dizin altında ya da ayağın değişik taraflarında yaşanabilir.

Bu bakımdan bacak uyuşması neden olur sorusuna farklı yanıtlar verilebilir. Tedavi de arkasında yatan sebebe göre yapılır.

Bacak Uyuşması Neden Olur?
Bacak Uyuşması Neden Olur?

Bacak Uyuşması Belirtileri

Peki bacak uyuşması belirtileri neler? Bacaklarda ve ayaklarda uyuşmaya karıncalanma veya kaşıntı hissi eşlik edebilir. Uyuşma, geçici ve kronik uyuşma ile alakalı çok sayıda belirtiden yalnızca bir tanesidir. Bunun yanı sıra,

  1. Karıncalanma,
  2. Yanma,
  3. Gıdıklama,
  4. Kaşıntı,

Gibi belirtileri de vardır.

Duruş Alışkanlıkları

Alt uzuvlardaki sinirlere baskı uygulayan veya kan akışını azaltan duruş alışkanlıkları, bacak ve ayaklardaki geçici uyuşmaların en yaygın nedenidir.  Bunun yanı sıra bacakların uykuya dalması gibi durumlarda kişiler tarafından belirtilir. Buna neden olabilecek durumlar şöyledir:

  1. Çok uzun süre bacak bacak üstüne atmak
  2. Uzun süre oturmak veya diz çökmek
  3. Ayak üstüne oturmak
  4. Çok dar pantolon, çorap veya ayakkabı giymek

Gövde, omurga, kalça, bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklarda meydana gelen yaralanmalar sinirlere baskı gerçekleştirebilir. Ayakların ve bacakların uyuşmasına neden olabilir.

İlgini çekebilir:  Bacaklara Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Diyabet

Diyabetli bir takım hastalarda diyabetik nöropati ismi verilen bir tür sinir hasarı meydana getirir. Diyabetik nöropati ayaklarda ve şiddetli yapıya sahipse bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve ağrıya yol açabilir.

Alt Sırt Sorunları ve Siyatik

Alt sırt sorunları ve siyatik, bacak uyuşması neden olur sorusunun yanıtlarından bir tanesidir.  Omurilik disklerinin kırılması veya fıtıklaşması gibi beldeki problemler bacaklara giden sinirlerin sıkışmasına neden olarak uyuşma veya duyusal bozukluklara neden olabilir.

Siyatik, belden bacaklara kadar uzanan siyatik sinirin tahriş olmasına verilen addır. Bu sinir tahriş olursa veya sıkışırsa, kişi bacaklarında veya ayaklarında uyuşma veya karıncalanma yaşayabilir.

Tarsal Tünel Sendromu

Tarsal Tünel Sendromu, bacak uyuşması neden olur sorusunun yanıtlarından arasında bulunmaktadır. Söz Konusu sendrom, bacağın arka tarafından ayak bileğinin iç kısmı boyunca ve ayağa doğru uzanan bir sinir sıkıştığı zaman ya da hasar meydana gelir.

Tarsal tünel ayak bileğinin iç kısmında dar bir boşluktur. Tarsal tünel sendromu olan hastaların ayak bileklerinde, topuklarında ve ayaklarında uyuşma, yanma, karıncalanma ve vurucu ağrı hissetme gibi durumlar meydana gelebilir.

Periferik Arter Hastalığı

Periferik  Arter Hastalığı bacaklardaki, kollardaki ve midedeki periferik kan arterlerinin daralmasına neden olarak pompalayabilecekleri kan miktarını azaltır ve kan akışını azaltır. Bacaklar, bu hastalıktan etkilenen vücudun en yaygın kısımlarından biridir.

Bacak Uyuşması Neden Olur?
Bacak Uyuşması Neden Olur?

Bu rahatsızlığı olan kişiler yürürken veya üst kata çıkarken bacaklarında ve kalçalarında ağrı ve kramp yaşar. Ayrıca bazı kişilerde bacak uyuşması ve halsizlik de görülür.

Tümörler Veya Diğer Anormal Büyümeler

Tümörler, kistler, apseler ve iyi huylu oluşumlar beyne, omuriliğe veya bacak ve ayakların herhangi bir kısmına baskı yapabilir. Söz Konusu basınç bacaklara ve ayaklara kan akışını limitleyerek uyuşmaya yol açabilir.

İlgini çekebilir:  Kireçlenme Neden Olur?

Fibromiyalji

Fibromiyalji bacak uyuşması neden olur sorusunun yanıtlarından bir tanesidir. Fibromiyalji, vücutta yaygın ağrı, ağrı ve hassasiyete yol açan kronik ya da uzun süreli bir haldir. Fibromiyaljisi olan bazı kişiler ayrıca ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma yaşar. Bu durumda şu gibi belirtiler gözlemlenir:

  1. Özellikle sabahları veya uykudan sonra belirgin bir sebep olmaksızın sertlik ve ağrı
  2. Kronik yorgunluk
  3. Huzursuz bacak sendromu

Bunların yanı sıra farklı durumlar da yer almaktadır.

Multipl Skleroz

Multipl skleroz olan hastalar, vücutlarının küçük bir bölgesinde ya da tüm uzuvlarında uyuşmaya yol açabilen duyusal sinir hasarı tecrübe eder. Bu hastalık ile alakalı uyuşukluk sıklıkla  yalnızca kısa bir süre sürse de, devre dışı bırakacak kadar uzun olabilir. Bu bakımdan bacakta uyuşma tedavisi de kişilere göre farklılık gösterir.

Oylama post

Yorum yapın