Antep yuvarlaması nasıl yapılır bu tadı ilk kez yapacaklar arasında bir merak konusudur. Bu yemek lezzetli olmakla beraber yapımı bakımından zahmetlidir. Ancak adım adım neler yapacağınızı bilmek, bu süreci daha kolay bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olmaktadır.
Yuvarlama Ramazan ayı geldiği zaman Gaziantep sofralarında en çok görülen tatlardan bir tanesidir. Eğer et yemeklerini seviyorsanız bilmeniz önerilen tatlar arasındadır.

Antep Yuvarlaması İçine Ne Konur?
Yuvarlama yapmak için bilmek gereken ilk konu malzemelerdir. Antep yuvarlaması içine ne konur için önceden şunları hazırlamak gerekmektedir:
- 500 gr yağsız sinirsiz kıyma
- 1 kg çekilmiş pirinç
- 1 yumurta
- Tuz
- Karabiber
- 1.5 kg yoğurt
- 400 gr kuşbaşı
- 1.5 kase ıslanmış nohut
- Tuz
- Karabiber
- 1 yumurtanın sarısı
Üzeri için de yarım çay bardağı sıvı yağ ile 1 yemek kaşığı nane gerekmektedir. Antep yuvarlaması malzemeleri liste halinde bu şekilde verilmektedir. Ancak bunların 6 ile 8 kişilik olduğu unutulmamalıdır. Şayet daha küçük bir aile için yapacaksanız malzemeler de orantılı bir şekilde hesaplanmalıdır.
Antep Yuvarlaması Nasıl Pişirilir?
Antep yuvarlamasını yapmadan önce hazırlık sürecinin 2 saat 30 dakika olduğu bilinmelidir. Pişirme süresi ise 40 dakikadır. Kişilerin diğer işlerini de buna göre ayarlaması bu bakımdan gerekmektedir. Adım adım Antep yuvarlaması nasıl pişirilir şu şekildedir:
- Kuşbaşı doğranmış, düşük yağlı eti büyük bir tencereye yerleştirilir. Üzerine de 5 bardak su ekleyerek etlerin iyice yumuşayana kadar pişirilir.
- Önceden haşlamış olduğunuz nohutları bu etli suya ekleyerek pişirme işlemine devam edilir.
- Bir gece öncesinden suda beklettiğiniz ve ardından süzerek kurumaya bıraktığınız pirinçler yaklaşık 10-15 saniye boyunca bir mutfak robotunda çekilir.
- Bir geniş kaseye, buzdolabında soğumuş olan pirinçleri ve dana kıymayı alınır.
- Karabiber ve tuz ekleyerek malzemeleri iyice yoğurmaya başlanır.
- Karışım homojen ve yumuşak bir hal aldığında, nohut büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlak ve küçük köfteler şekillendirmeye başlanır.
- Hazırladığınız köfteleri etli ve nohutlu suyla dolu tencereye bırakılır ve en az 15 dakika boyunca tencerenin kapağını hafifçe aralık bırakarak pişirilir.
- Yoğurdu tencereye eklemek önce biraz ısı değişimi gerektirir. Yoğurdu kesilmemesi için tenceredeki et suyundan yavaşça bir miktar ekleyerek sıcaklık farkını yavaşça dengelenir. Böylece yoğurt tencereye eklenirken ani bir sıcaklık değişiminden kaçınılabilir ve kıvamlı bir yuvalama elde edilir.
- Ilıştırılmış süzme yoğurt azar azar, ancak hızlıca karıştırarak tencereye eklenir. Kısık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra yuvarlama hazırdır.
- Servis sırasında üzerine sıvı yağla birlikte kuru nane eklenir

Antep yuvarlaması nasıl yapılır sorusuna yanıt böylece verilmektedir. Kuru nane ekledikten sonra sadece tabaklara koyarak servis yapmanız kalmaktadır.
Antep Yuvarlaması Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Herkes yaptığı yemeğin doğal olarak güzel olmasını, tadından adeta yenmemesini talep etmektedir. Bunun için sadece adım adım nasıl yapacağınızı bilmek yeterli değildir. Bir takım püf noktalar da size bu konuda yardımcı olabilir. Antep Yuvarlaması tarifi arıyorsanız malzemeler de şu şekilde seçilmelidir:
- Köfte yapımında kullanılan et, yağsız ince çekilmiş etin kaynağı olarak Toklu denilen yaşını doldurmamış erkek veya şişek denilen hiç doğurmamış dişi koyun etinden gelmelidir.
- Pirinç, Türk Gıda Kodeksi Pirinç Tebliği’ne uygun olmalıdır. Tam değirmenlenmiş, 1. Sınıf veya 2. Sınıf pilavlık pirinç veya kırık pirinç tercih edilmeli; içinde yabancı, yenik veya küflü taneler barındırmamalıdır.
- Kuru soğan, kışlık kuru soğan olmalı ve filizlenmemiş veya çürümüş olmamalıdır.
- Tuz, Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği Sofra Tuzu tanımına uygun olmalıdır.
- İri kuşbaşı et ya da kemikli et tercihe bağlı olarak kullanılabilir. Etin kaynağı ise Toklu denilen yaşını doldurmamış erkek ya da şişek adı verilen hiç doğurmamış dişi koyunun eti olmalıdır.
- Nohut kullanılırken içinde yabancı, yenik veya küflü taneler bulunmamalıdır.
- Yumurta, taze ve kokmamış, çatlamamış olmalıdır.
- Süzme yoğurt, taze ve ekşimemiş olmalı, kıvamı gerektiği gibi ayarlanabilir. Eğer koyu ise süt ile inceltilir, eğer cıvık ise bir kaşık nişasta veya un ile koyulaştırılabilir.
- Sade yağ veya zeytinyağı, kullanılan yağın kalitesi önemlidir.
- Kuru nane, Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği’ne uygun olmalıdır.
Yuvalama nasıl yapılır esnasında bunlara dikkat etmek de önerilmektedir. Çünkü malzemeleri doğru seçmek lezzetin de istendiği gibi olmasını sağlamaktadır.
Antep Yuvarlaması Yanına Ne Gider?
Peki gerçek yuvalama tarifi yanına ne yapılabilir? Eğer sofranıza bunun yanına ne koyabileceğinizi merak ediyorsanız pirinç pilavını düşünmeniz mümkündür. Bunun yanı sıra turp, tere ve içecek olarak ayran da tavsiye edilenler arasına girmektedir.