Aft Neden Olur?

Ağız yaraları kendi içinde farklı sebeplerden dolayı meydana gelir. AFT de bunlardan bir tanesidir. AFT nedir, neden meydana gelir gibi sorular bu problemleri olan kişiler tarafındandoğal olarak düşünülen bir konudur.

Söz konusu yaralar bulaşıcı değildir, ancak rahatsız edici ve acı verici olabilir. Bunun nedenleri arasında stres, asitli yiyececkler, ağız içinde meydana gelen küçük yaralanmalar bulunmaktadır. Eğer sizin de gibi şikayetleriniz varsa, neden meydana geldiği değişebilir. Bu nedenle her zaman öncelikle doktora görünmeniz tavsiye edilir. Hekiminiz sizi detaylı şekilde muayene ettikten sonra size özel bir ilacı reçete olarak yazabilir.

Aft Neden Olur?
Aft Neden Olur?

AFT Nedir?

AFT nedir? Bu yaralar ağzın iç kısmında meydana gelmektedir. Aft, kırmızı kenarlı beyaz veya sarımsı bir ağız yarası olarak başlar. Genellikle çok küçüktür, lakin boyut olarka büyümeler gözlemlenebilir. Ağız içerisinde dilde, diş etlerinde, ağız çatısında, dudak içinde veya dilinizin altında çıkabilir. Ağrılı olabilen bu yaralar yemek yemeyi, konuşmayı zor bir hale getirebilir.

Genel anlamda iki tür AFT vardır. Bunların birincisi Basit olup bunlar yılda üç veya dört kez ortaya çıkabilir ve bir haftaya kadar sürebilir. İkincisi ise karmaşık AFT’dir. Bunlar daha az yaygın olarak görülmektedir.  Ayrıca daha önce bunlara sahip olan kişilerde daha sık yaşanır.

AFT Kimde Meydana Gelir?

Peki AFT kimlerde görülebilir? İnsanlar zaman zaman bir hastalığın özellikle kimlerde görüldüğünü merak ederek sorabilmektedir. AFT temel olarak herkeste yaşanabilecek bir durumdur. Ancak en çok gençlerde ve 20’li yaşlardaki insanlarda yaygındır.

AFT Belirtileri Neler?

Her hastalığın belirli bir belirtisi vardır. Bunları bilmek hasta olduğunuzu daha kısa sürede anlayıp doktora görünmenize yardımcı olur. AFT belirtileri incelendiği zaman şu gibi semptomları olduğu görülür:

  1. Ağzınızın içinde bir veya daha fazla ağrılı yara olması
  2. Yanma veya karıncalanma hissi
  3. Kırmızı kenarlı beyaz, gri veya sarı olan küçük, yuvarlak yapı
  4. Ateş
  5. Fiziksel durgunluk
  6. Şişmiş lenf düğümleri
İlgini çekebilir:  Karın Şişliği Neden Olur?

Genel anlamda AFT belirtileri bu şekilde verilmektedir. Belirtilerin gözlemlenmesi her bireyde farklılık gösterebilir. Eğer sizde bulunuyorsa bilinçsiz şekilde ilaç kullanmadan, doktora görünmek gerekmektedir.

AFT Neden Meydana Gelir?

AFT neden olur? Özellikle kendisi ya da bir tanıdığı buna yakalanan kişiler, bu gibi soruları doğal olarak merak edebilmektedir. AFT nedenleri tam olarak bilinmese de stres ve ağzınızın iç kısmında yaralanma gibi durumlar sayılmaktadır. Bunun yanı sıra şu gibi rahatsızlıklara sahip olan kişilerde de karmaşık AFT görülebileceği söylenmektedir:

  1. Lupus
  2. Behçet hastalığı
  3. Çölyak hastalığı
  4. Ülseratif kolit
  5. Crohn hastalığı
  6. AIDS
  7. B-12 vitamini, çinko, folik asit veya demirdeki beslenme eksiklikleri

AFT neden olur diyorsanız, genel anlamda sorunuza bu şekilde yanıt verilebilir. Eğer evde buna karşı neler yapabileceğinizi düşünüyorsanız asitli, tuzlu veya baharatlı yiyeceklerden uzak durmak tavsiye edilir. Ağız hijyeni de yine iyi şekilde gerçekleştirilmelidir. Yumuşak kıllı bir diş fırçası ile günde iki kez fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak önerilir.

AFT’ye Yönelik Olarak Ne Yapılabilir?

AFT için neler yapılabilir? Bu konu pek çok kişi tarafından sorulan konuların başındadır. Bu konuda ne yediğinize özen gösterilmelidir. Özellikle ağzınızı tahriş eden yiyeceklerden uzak durmak önerilir. Yiyecekler de sağlıklı seçilmelidir. Beslenme eksikliklerini önlemeye yardımcı olmak için bol miktarda meyve, sebze ve kepekli tahıllar tüketilmelidir.

Aftlarınız stresle ilişkili görünüyorsa stresten uzak durmak da önemlidir. Ancak ilaç kullanımı her zaman doktor kontrolünde yapılmalıdır. Bu nedenle doktorunuza görünmeniz ve muayene etmeniz tavsiye edilir. Doktorunuz size bu esnada hangi geçmişte ve şimdi hangi ilaçları kullandığınız, geçirdiğiniz hastalıklar ve daha pek çok soru sorabilir ve birtakım testler yapabilir.

Bundan sonra size özel olarak bir tedavi planı hazırlanabilir. Bunlar kişilere özel olduğu için kimse ile paylaşılmamalı, doktorun belirttiği kullanım şeklinin dışına da çıkılmamalıdır.  AFT tedavisi doktorun belirttiği süre boyunca olmalı, hekiminiz aksini söylememişse kısaltma veya uzatma yapılmamalıdır. Her hastanın ilacı ona göre özel reçete edilmektedir.

İlgini çekebilir:  Büyük Abdest Yaparken Kan Gelmesi Kadınlar Kulübü

Ayrıca tekrar yaşanmaması için neler yapabileceğinizi doktora danışmanız tavsiye edilir. Sağlıklı bir beslenme oluşturmak için de bir diyetisyene görünmeniz mümkündür.

Oylama post

Yorum yapın